• Finnish (Suomi)
  • English (United Kingdom)
Mac (ja Windows) selviytymispakkaus
04.01.2011 00:00

Jaan muutaman hyödyllisen ja elintärkeän apu- ja pienohjelman Macille ja muutaman Windowsille, jotka olen vuosien aikana huomannut hyödyllisiksi. Pääosin ne ovat joko ilmaisia, tai lahjoitus- tai sharewarea.

Aloitan Startup Soundilla. Macin käynnistysääni on ihan kiva ja kuulostaa mahtavalta, mutta se käy vanhaksi ajan kuluessa. Itseasiassa se käy vanhaksi hyvinkin pian ja yleisesti ottaen lähinnä ärsyttää, eikä sitä saa mitenkään pois päältä järjestelmäasetusten kautta. StartupSound on kätevä kolmannen osapuolen järjestelmälaajennus, jolla käynnistysäänen saa hiljennettyä jopa kokonaan.


SMC Fan Control on välttämättömyys Applen kannettavien kanssa. Näissä koneissa tuuletin on oletuksena asetettu pyörimään alhaisella kierrosmäärällä, jotta kannettavat olisivat hiljaisia. Nämä koneet kuitenkin kuumenevat todella nopeasti, kun niillä tehdään oikeata työtä, lämpötilan lähennellessä usein veden kiehumispistettä. Järjestelmän oma asetus on säädetty hieman liian alhaiseksi ja hieman liian hitaasti reagoivaksi. StartupSoundilla voit asettaa tuulettimen peruskierrosnopeuden korkeammaksi, jotta koneesi pysyy viileämpänä koko ajan. Normaalilämpötila omassa 13" alumiinisessa unibody MacBookissani oli noin 65°C käyttämättömänä nousten usein 95°C:een hyvinkin nopeasti, mutta tämä apuohjelma pitää käyttölämpötilan yleensä 54°C:ssa, kun koneella ei tehdä mitään raskaampaa, eivätkä lämpöpiikitkään nouse aivan yhtä korkeiksi kuin ennen.


Macit tarvitsevat ylläpitoa tasan yhtä paljon kuin mikä tahansa muukin käyttöjärjestelmä. IceClean on järjestelmänsiivoustyökalu, muita samankaltaisiakin on, mutta törmäsin tähän ensimmäiseksi ja olen tähän tyytyväinen. IceClean käyttää ylläpitoskriptejä, jotka itseasiassa ovat OS X:n omia, joten ei hätää sen suhteen. Itse käytän sitä epäsäännöllisen säännöllisesti, kun olen ensiksi lopettanut kaikki avoinna olevat ohjelmat ja annan sen suorittaa kaikki tehtävät joko uudelleenkäynnistyksen tai sammuttamisen kera.


AppZapper. Slogan sanoo "the app remover Apple left out" eli "ohjelmanpoistaja, jonka Apple unohti" ja sen pitäisi sanoa tarpeeksi. No, ei se aivan kaikkea kaikkea poista aina, mutta tekee homman silti helpoksi ja simppeliksi.


UnRarX on tiedostojenpakkaustyökalu, joka hanskaa yhden yleisen windowsin pakkausmuodon, .rarin.


MacFuse ja NTFS-3G antavat sinulle järjestelmän tuen NTFS taltioille, joten et ole pelkän FAT32 tiedostojärjestelmän armoilla niiden ulkoisten levyjesi kanssa, joiden täytyy olla alustariipppumattomia.

Tsekkaa myös: 30 Mac OS X apps and utilities The Graphic Mac Loves

Windows apuohjelmat:

PCWizard sinun täytyy hommata ja laittaa se muistitikulle, jonka voit napata mukaasi seuraavalla kerralla, kun sinut seuraavan kerran hälytetään korjaamaan sitä IT-illiteraatin sukulaisen oikkuilevaa (Windows)tietokonetta. Se on ikäänkuin Windowsin Järjestelmätiedot steroideissa. Se kertoo miltei minkä tahansa mahdollisesti hyödyllisen yksityiskohdan järjestelmästä ja laitteistosta, jopa sellaista kamaa, mitä et välttämättä tiennyt Windows-myllystäsi. Jos olet varsinainen übergeek, voit jopa suorittaa erilaisia suorituskykytestejä kokoonpanollasi ja vertailla niitä.


CCleaner on minun valintani vanhalla XP-koneella ja yleensäkin kaikkiin Windowseihin järjestelmän ylläpitoon ja rekisteritietojen puhdistamiseen. Molemmat säännölliset tehtävät ovat välttämättömyyksiä Windowsilla, siitä huolimatta, mitä MS-edustajasi saattaisi sanoa. Se puhdistaa kaiken sen harmillisen dataroskan, jota kovalevylle kertyy asennus- ja poisto-ohjelmien ja kaiken muun jäljiltä.


Regalyzer on tehokas vaihtoehto kömpelölle sisäänrakennetulle regedit-ohjelmalle ja mahdollistaa mm. koko rekisterin laajuisen etsi/korvaa -toiminnon yhdellä kertaa. Toisaalta, tällä voi myös sotkea rekisterin todella pahasti, tarkoitan todella pahasti ellet oikeasti tiedä, mitä olet tekemässä. Se meinaa sitä, että tämä kuuluu "älkää kokeilko tätä kotona, lapset" -osastolle.


WinRAR Windowsin puolella SE pakkaus- ja purkusofta minulle. Muita samankaltaisiakin on, mutta yksikään ei pääse lähelle, mielestäni.

 

Kommentit  

 
#1 Thanks!AK 04.06.2011 09:31
Kiitos kiinnostavista linkeistä ja hyvistä vinkeistä! Tällainen tiivistetty käyttäjäkokemus tulee tarpeeseen niin Windows- kuni uudemmassa Mac- ympäristössäkin , kännyköissä, -- hyvältä vaikuttaa! Joihinkin yhteyksiin vuosiluku tms asemointi olisi paikallaan, vaikka jutut sinänsä ajattomia ovatkin.
Lainaa
 
 
#2 Sillälailla.sjt 12.09.2012 12:11
Mmm. Jos hälytyskellot eivät soi WinRAR:in pitämisestä überina (jostain syystä wArEz peelot tunnistaa, vuosituhannesta toiseen), niin väite "Macit tarvitsevat ylläpitoa tasan yhtä paljon kuin mikä tahansa muukin käyttöjärjestel mä" nakkaa hymyn persuuksiin. Kyllä, jos ohjeita jakaa pitäisi olla käsitys mikä erään softatalon tuotteessa aiheuttaa vuosittaisen uudelleen asennus tarpeen ja jota ei voi yleistää toisiin tuotteisiin. *NIX:it, joihin laveasti sovellettuna OSX:kin kuuluu, eivät sisällä järjestelmän laajuista kataloogia käytännössä muusta, kuin järjestelmän käyttäjistä ja käyttöoikeuksis ta. Ellei ole toteuttettu _user spacessa_ jotain pakettienhallin taa.
=====================
Kiitos komment(e)ista.

Nimimerkki sjt, omat johtopäätöksesi voit toki pitää itselläsi. WinRARin suosiminen johtuu minula ainoastaan siitä, että sillä avaa huolettomasti kaikki Windowsin puolella vastaantulevat pakkausformaati t. Muutenkin kyse on siitä, mitkä itse olen havainnut toimiviksi ratkaisuiksi.

Taloudessamme ei itseasiassa tuon erään softatalon tuote ole aiheuttanut uudelleenasennu starvetta yli kuuteen vuoteen, johtuen nimenomaan silloin tällöin tapahtuvasta ylläpidosta. Säännöllistä se ei varsinaisesti ole, vaan sitä tehdään silloin, kuin muistetaan. Se uudelleenasennu s on yleensä ehkä se kivuttomin tapa ylläpitää, mutta se on myös yleensä merkki siitä, että perusylläpito on laiminlyöty. Eli se rekisteri on jäänyt putsaamatta, samoin kuin muu ylimääräinen asennusohjelmie n kerryttämä tauhka.

OS X:ssä noiden ylläpitoskripti en ajaminen puolestaan perustuu siihen, että toisinaan ohjelman poisto ei poista kaikkea, syystä tai toisesta tiedosto- tai kansio-oikeudet tai muu systeemin resurssi menee ns. vinoon, johtuen esiis esimerkiksi jonkun ohjelman kaatumisesta tai muusta järjestelmän ylikuormittumis esta. Tarpeellista siis silloin tällöin, vähän niinkuin aikanaan classic Mac OS:n kanssa esimerkiksi parametri RAM-muistin nollaus toisinaan ja ne muutama muu jippo, kuten jonkin ohjelman asetusten poistaminen. Tosin Macin kanssa se on suurinpiirtein yhtä säännöllisen epäsäännöllistä , kuin Windowsinkin puolella, mutta silti toisinaan tarpeen.

- Guimikko
Lainaa
 

Copyright © 2009-12 Guimikko/Mikko Vähätalo. Kaikki oikeudet pidätetään/All rights reserved
Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.